Opis
Meso Oslića je belo i izrazito meko, a nakon kuvanja postaje čvrsto i mesnato. Oslić se priprema sa kožom i izvrsnog je ukusa.
Način života i ishrana
Obično se kreće na dubinama između 100 i 200m. Hrani se rakovima, manjim ribama i mekušcima. U potrazi za hranom na proleće se seli na sever, a na jesen ide prema jugu.
Nutritivne vrednosti
U nutritivnom pogledu oslić hek je važan izvor belančevina, koje se u poređenju sa belančevinama mesa odlikuju lakšim varenjem (sadrže manje kolagena), boljom iskorišćenosti, te povoljnijim aminokiselinskim sastavom (posebno kad su u pitanju esencijalne aminokiseline). Uz makronutrijente, oslić je vredan izvor nekih vitamina i minerala: vitamina B1, vitamina B2, kalijuma, kalcijuma, fosfora; odličan je izvor fosfora (30% RDA po obroku); vitamina B2 (25% RDA po obroku) i dobar je izvor vitamina B1 (13% RDA po obroku) te kalijuma (13% RDA po obroku). Oslić se vrlo brzo priprema, a zbog svog kvalitetnog mesa dobra je osnova za razne riblje čorbe, bistre ili guste. Filete oslića možete pohovati na uobičajen način, a poširani fileti i kuvana cela riba preporučljiva je hrana za dijete i posebne oblike prehrane. Obiluje kalijumom i fosforom, sadrži malu koncentraciju masti, a samim tim i malu energetsku vrednost.