Opis
Orada je jedna od najplemenitijih vrsta bele ribe. Njena lepota se ističe moćnom i robusnom glavom, sa snažnim i razvijenim čeljustima kao i krupnim usnama. Opevana je još u vreme antičke Grčke zbog veličanstvenih kretnji. Zahvaljujući svom atraktivnom izgledu poznata je i kao “Kraljica mora”, ime je dobila po karakterističnoj zlatnoj pegi.
Rasprostranjenost:
Predstavlja jednu od poznatijih riba u Jadranskom moru kao i na Mediteranu.
Način života i ishrana:
Kreće se na dubinama od 0 do 30m ali često zalazi i do dubine od 150m u potrazi za hranom. Kreće se u malim grupama, i stanište joj je u morskoj travi ali i po pesku. Hrani se manjim ribama, bezkičmenjacima.
Nutritivna vrednost:
Orad aspada u bele morske ribe. Bela riba bogata je vitaminima B kompleksa koji su bitni za pravilan rad i zdravlje živčanog sistema, sadrži malo holesterola i imaju visok udeo omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina kojima je dokazano blagotvorno delovanje na zdravlje krvnog sistema.
Od minerala su zastupljeni kalijum, fosfor i magnezijum, a vredi istaći i selen koji je važan mineral za pravilan rad štitnjače (tiroidna žlijezda) i imuni sistem. Nedovoljan unos selena može dovesti do upalnih procesa. Zbog sastava aminokiselina, bela riba je sličnija mesu od plave. Građena je od velikih blokova mišićnih vlakana, što olakšava varenje.
Barem dvaput nedeljno bi trebalo da bude na jelovniku.
Budući da se lako vari, bela morska riba manje opterećuje organe varenja. Brzim prolaskom kroz debelo crevo smanjuje se rizik od nastanka bolesti (poput raka debelog creva) povezanih s otpuštanjem toksina i njihovim zadržavanjem u crevima.
Jedna od najpoznatijih i najcenjenijih belih riba na Mediteranu je upravo orada i vrlo je tražena zbog kvaliteta mesa. Osim ukusom, među belim ribama se ističe zbog niskih kalorijskih vrednosti, visokim udelom kalijuma i dobrim udelom omega-3 nezasićenih masnih kiselina.
Morska riba zauzima vrlo važno mesto u ljudskoj prehrani i osnovno je obeležje mediteranske prehrane kao modela zdrave prehrane. Iako u odnosu na meso sadrži lakše probavljive proteine i povoljniji sastav esencijalnih aminokiselina, potreban je oprez prilikom pripremanja ribe. Preporučuje se kuvanje i pečenje, a prženje u ulju treba izbegavati jer se takvim načinom pripreme znatno povećava kalorijska vrednost obroka.