Opis
Hobotnica je karakteristična je po osam pipaka po kojima je i dobila ime; računajući ove pipke, dužina hobotnice može dostići i do 3 metra. Odlično je prilagođena životu lovca, ali i plena, jer ima tajno oružje: u telesnim naborima krije vrećicu s mastilom koje ispušta kad želi zbuniti svoje neprijatelje. Njeno vrećasto telo krije izrazito dobro razvijen mozak i nervni sistem zbog čega je hobotnica iznenađujuće inteligentna morska životinja.
Način života i ishrana
Njena omiljena hrana su rakovi, rakovice i školjke. Iako je hobotnica odličan plivač, svoj plen najčešće lovi primenjujući lukavstvo. Može menjati boju tela i tako se prilagoditi okolini. Ležeći maskirana na morskom dnu, posmatraće okolinu i jurnuti na neopreznog „prolaznika“, te ga omamiti svojim nervnim otrovom. Njeni dugi i snažni krakovi rastegljivi su i opremljeni dvama redovima prijanjalki, kojima hobotnica može čvrsto držati i klizav plen.
Nutritivne vrednosti
Kraci hobotnice (pipci, odnosno krakovi) su najčešće konzumirani deo hobotnice i veoma su cenjeni zbog svog ukusa i nutritivne vrednosti.
Sadrzaj vitamina i minerala u kracima hobotnice:
-
Vitamin B12: visok sadržaj (preko 20 mcg – izuzetno dobar za nerve i krvne ćelije)
-
Vitamin B6: prisutan u manjim količinama
-
Selen: visok (antioksidantno delovanje)
-
Železo: oko 5,3 mg (vrlo korisno za prevenciju anemije)
-
Bakar: visok sadržaj
-
Fosfor, cink, magnezijum: u značajnim količinama
Prednosti:
-
Nizak sadržaj masti
-
Bogat izvor proteina
-
Dobar za zdravlje srca i krvnih sudova (ako nije spremljen sa mnogo soli ili ulja)
-
Sadrži omega-3 masne kiseline u manjim količinama