Opis
Telo dagnje, odnosno njena ljuštura, ima oblik izduženog trougla, s jednim ovalnim i drugim zašiljenim krajem. Spolja je crna ili tamnoplava, glatka, ali često obrasla morskim rastinjem, dok je iznutra srebrnoplava. Ljušture su simetrične, s oštrim rubovima. Duga je oko šest centimetara, a neke narastu i do petnaest centimetara. Rastu u grozdovima pa ih nije teško sakupiti.
Rasprostranjenost
Različite vrste su jestive, pa se danas uzgajaju na mnogim mestima na primorju. Te vrste naseljavaju atlantske i sredozemne vode. Jedna od najpoznatijih i najcenjenijih vrsta dagnji je čileanska dagnja.
Način života i ishrana
Različite vrste su jestive, pa se danas uzgajaju na mnogim mestima na primorju. Te vrste naseljavaju atlantske i sredozemne vode. Jedna od najpoznatijih i najcenjenijih vrsta dagnji je čileanska dagnja.
Nutritivne vrednosti
Dagnje imaju najviši nivo omega-3 masnih kiselina od svih školjki. Bogate su jodom, pa stoga odlične za one koji imaju neaktivnu štitnu žlezdu i žene srednjih godina koje se žale na umor. Obiluju i folnom kiselinom i vitaminom B12, usled čijeg nedostatka se javljaju umor, konfuzija, čak i oštećenja nerava. Činija dagnji zadovoljiće dnevne potrebe za ovim vitaminom, ali trudnice iz predostrožnosti ne bi trebalo da ih jedu.